Uněšovská zmrzlina: Když se láska k poctivé zmrzce dědí z generace na generaci
Na hlavní silnici z Plzně směrem na Karlovy Vary, kousek za Uněšovem, stojí malý dřevěný stánek. Na první pohled možná nenápadný, ale kdo jednou ochutná místní zmrzlinu, ten se vrací. Často i z daleka. A právě za tímto stánkem stojí příběh rodiny, která se do točení zmrzliny pustila srdcem a nadšením.
Zmrzlinářská tradice sahá v této rodině až do roku 2011. Zpočátku zmrzlinu točili rodiče, později se toho chopila jejich dcera, paní Eva Vostatková, která už osm let pokračuje pod vlastní taktovkou – a to výhradně s Tatrou. Jak sama říká, „s Tatrou jsem naprosto spokojená“ a neměnila by.
Před lety se naskytla příležitost – dřevěný stánek, kde se dřív prodávalo ovoce a zelenina. Rodina neváhala, chopila se šance, stánek odkoupila a od té doby se zmrzlina v Uněšově točí každé léto.
Začátky nebyly snadné. „Než si lidé zvykli, chvíli to trvalo,“ vzpomíná majitelka. Ale dnes? Lidé sem jezdí i 25 kilometrů z Plzně. Někteří dokonce až z Karlových Varů. A často si přivezou vlastní nádoby a berou zmrzlinu ve velkém. „Každý rok zákazníci říkají, že jsou příchutě lepší a lepší – takže nemáme důvod nic měnit.“
Zákazníci milují klasiku – vanilku, jahodu a čokoládu. Ale daří se i novinkám. „Dukátové buchtičky jsou super,“ zmiňuje s nadšením. Sama už sice zmrzlinu po letech moc nejí, ale novinky vždy alespoň ochutná. Letos se těší na sorbety – pět nových druhů, které se plánují zařadit do nabídky letos v létě. Věří, že sorbety budou úspěšné.
Kromě zmrzliny nabízí i tříště a těší se i na ledovou kávu, o kterou už se zákazníci začali sami zajímat.
Spolupráci s Tatrou si pochvaluje: „Pan Koval jako náš distributor i jeho kolegyně jsou opravdu skvělí. Spolupráce je super. Objednávky, dodávky, cokoli potřebujeme, hned máme. Klobouk dolů.“ Stroj mají gravitační, původně po známém, který se zmrzlinářství vzdal.
Provoz stánku je rodinná záležitost – střídají se mezi sebou. „Je to vedlejší příjem, ale určitě je to forma podnikání z těch jednodušších. Důležité je vybrat si dobrého dodavatele a toho my máme.“
„Začátky bývají náročné: zajistit stroj, přípojky, vyřídit hygienu. Ale když se to podaří, zmrzlina je výdělečná činnost. Kdybychom byli v centru města, uživili bychom se tím i naplno.“, pokračuje paní Vostatková.
Pokud se tedy někdy vydáte z Plzně na Karlovy Vary, nezapomeňte zastavit u dřevěného stánku v Uněšově. Každý den tam najdete nové příchutě – stačí mrknout na facebookové stránky Uněšovská zmrzlina. Ať už jste fanoušci vanilky, nebo novinek jako jsou dukátové buchtičky – určitě si přijdete na své.